dijous, 6 d’agost del 2009

SI ME QUIERES ESCRIBIR


Títol original: Si me quieres escribir
Autor:
Pedro Corral
Editorial: DeBolsillo
Any primera edició: 2005

La guerra civil espanyola, com totes les guerres, va ser una animalada intolerable. Això és una obvietat. I dins de la guerra civil espanyola, com dins de totes les guerres, es van produir animalades encara més bèsties. Aquest llibre explica una d'aquestes barbaritats: el diem-ne "exèrcit" de la República (cada cop està més clar que la República no podia guanyar la guerra de cap manera) va aconseguir, en un moment donat, recuperar Teruel de mans de les tropes franquistes. Va ser l'única capital de província que la República va poder recuperar... per a tornar a perdre-la al cap de quatre dies. Però, naturalment, qui va entrar a Teruel en nom de la República no va ser l'Exèrcit Popular en pes, sinó uns quants homes, tots amb noms i cognoms.

Amb noms i cognoms, amb una història al darrera de cadascún, amb una vida feta de matisos, de creences, de persones, de projectes, de tot...

Doncs bé, 46 d'aquestes persones van ser assassinades ("executades" és el terme tècnic) per ordre del seu propi comandament, pocs dies després d'haver fet la feina terrible de recuperar Teruel. I tot perquè els havien promès un descans d'un mes, una promoció general i mil pessetes extra de paga per la seva feina i, en comptes d'això, els van voler tornar a enviar al front immediatament. Aquelles 46 persones es van negar a tornar al front, i l'animal que els comandava, per tal de provar d'esborrar una anterior i monumental ficada de pota pròpia, els va fer matar. I a sobre els va dur a la mort enganyats. Els va dir que els anaven a prendre declaració.

Aquest episodi terriblement vergonyós ha estat enterrat durant dècades i ara, aquest llibre, l'explica de manera minuciosament documentada. És amb llibres com aquests que hom s'aproxima a l'horror de la guerra i a la mesquinesa humana. Llibres com aquest són imprescindibles. I és que hi ha coses que no s'han d'oblidar mai.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada