diumenge, 16 d’agost del 2009

LOS CRÍMENES DE CATER STREET


Sèrie Pitt nº 1

Títol original: The Cater Street Hangman
Autor:
Anne Perry
Editorial: Debolsillo (Plaza & Janés)
Any primera edició original: 1979

Traducció real del títol original?: "El botxí de Cater Street". Com es diu 'crímenes' en anglès?: "Murders". Perquè l'editorial Debolsillo / Plaza & Janés converteix, amb aquella alegria, "hangman" en "murders"?: no ho sabrem mai; es descarta la lesió cerebral; cal tenir cervell per a patir una lesió cerebral.

Tret d'això, cal dir que és una novel·la ambientada en el Londres més victorià possible. Corre l'any 1881 i la Reina Victòria, que té 62 anys, ja en porta 44 de regnat i encara li'n queden vint més.

L'escenari principal és una casa bé on hi viuen el pare, la mare, tres filles, el marit d'una de les filles i la iaia -mare del pare-, que és una senyora d'edat provecta sobre la qual, el lector, si és mínimament sensible, no té més remei que preguntar-se per què ella sí que sobreviu.

Deixant apart la trama negra del llibre, la dels assassinats, amb un desenllaç que en el fons no és cap sorpresa, hi ha una altra vessant francament curiosa: la descripció que se'n fa del lloc que ocupaven les senyores de classe benestant a l'Anglaterra de finals del segle XIX. Una senyora en aquelles circumstàncies només podia ser dues coses: o florero o puta. Sí no era una cosa, és que era l'altra, i ja està. Això, naturalment, vist des de l'òptica dels victorians més ortodoxos. Només hi va haver una excepció, segons sembla: la pròpia reina Victòria, qui, evidentment, no era ni florero ni puta. És clar que hi ha molta gent que tampoc no creu que fos una senyora, però això ja és una altra història. Llibre entretingut i distret, molt ben trobat per a desconnectar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada