dilluns, 17 d’agost del 2009

EL CALLEJÓN DE LOS RESUCITADOS


Sèrie Pitt nº 4

Títol original: Resurrection Row
Autor:
Anne Perry
Editorial: Debolsillo (Plaza & Janés)
Any primera edició original: 1981

Com és habitual en els llibres de la senyora Perry, el final no té cap interès, però en canvi la trama ja és una altra cosa.

Aquest cop, la impresentable alta societat londinenca de finals de segle XIX ha de patir una altra vegada -pobrets meus- la presència molesta i antiestètica de l'inspector Pitt, perquè ni tan sols els cadàvers guarden les formes i el decòrum que caldria esperar d'algú a qui, en vida, se li suposava un mínim d'educació. Francament, és d'un gust pèssim que al cap de no res d'enterrar un parent, el parent en qüestió aparegui assegut -completament mort, això sí- en un banc del parc prenent la fresca. Això no s'aguanta, per més Lord que sigui el parent.

Naturalment el llenguatge i les situacions absurdes descrites per la senyora Perry segueixen essent impagables, però en aquesta ocasió l'autora afegeix una fotografia nova al seu àlbum victorià de sempre. Es tracta de la descripció dels hospicis públics de Londres, així com de les condicions d'explotació i misèria terrible en què viuen les persones més desafavorides -la majoria, és clar- confrontades amb les actituds repugnantment hipòcrites de l'aristocràcia de tota la vida. Llegeixin i opinin sobre el regnat de la reina Victòria. Ah, i repeteixo, no es preocupin pel final: la senyora Perry no sap acabar les novel·les; no es pot tenir tot.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada