diumenge, 9 d’agost del 2009

VIDA EN FAMILIA


Títol original: Vita in famiglia
Autor:
Giovanni Guareschi
Editorial: Plaza & Janés
Any primera edició original: 1968
Any primera edició per Plaza & Janés: 1973

Giovanni Guareschi va nèixer l'any 1908 a Roccabianca (Parma). L'any 1926 la seva família es va arruinar i ell no va poder acabar els seus estudis. A partir de 1929 comença a treballar com a redactor en publicacions locals. Durant la Segona Guerra Mundial no va tenir cap mania a criticar el govern de Benito Mussolini, la qual cosa, a Itàlia i en aquell moment, era bastant perjudicial per a la salut. L'any 1943 l'enllisten a l'exèrcit, i quan Itàlia firma l'armistici passa un parell d'anys en camps de concentració a Polònia i Alemanya.

De retorn a Itàlia, un cop acabada la guerra i quan el país es converteix en una república, no se li acut res més que fundar una revista monàrquica i donar suport a la Democràcia Cristiana (com la majoria d'italians en aquell moment, tot s'ha de dir) a més de carregar a consciència contra el Partit Comunista. Però com que ell era així de torrecastanyes, no triga a posar en solfa també a la pròpia Democràcia Cristiana. Les seves crítiques contra el President de la República, Luigi Einaudi, i contra el Primer Ministre, Alcide De Gasperi, li valen diverses penes de presó, que li queden reduïdes per bona conducta. Mai no va demanar un indult, perquè tal cosa hagués significat que es retractava i ell va decidir que potser sí que li podien prendre la llibertat, però la coherència no li prenia ningú. A partir de 1957 la seva salut es va anar deteriorant, i va morir l'any 1969 d'un infart.

Guareschi és el creador del famós personatge "Don Camillo" (onze llibres, vuit d'ells publicats pòstumament). Va escriure uns altres onze llibres, sense relació amb Don Camillo ni l'inefable alcalde Pepone, en els que hi va incloure, en major o menor mesura, elements autobiogràfics. "Vita in famiglia" és un d'aquests darrers llibres. Publicat per primer cop l'any 1968, és un recull de relats curts que podrien ser perfectament articles periodístics sobre la vida quotidiana dels anys seixanta. Els personatges principals són el propi Guareschi, un home que ara ja té seixanta anys, però que parla com si en tingués més (cosa gens estranya tenint en compte la vida que va portar); la seva dona "Margherita" (que en realitat es deia Ennia i que és tot un personatge) i l'assistenta domèstica, Gio' (Gioconda Cicon, una noia jove, d'uns vint anys, que pretén ser comunista revolucionària però que de fet és més d'estar per casa que els "tapetes" de ganxet que se solien posar en els sofàs). Les històries de "Vita in famiglia" són autèntiques fotos polaroid dels anys seixanta; llegint el llibre, qui hagi viscut aquella època i en conservi la consciència, pot arribar a recuperar de cop i volta l'ambient de cada dia com si l'haguessin recol·locat allà mateix. I per a anar-se situant aquí hi ha una llista d'uns quants noms que hi surten, esmentats molt de passada però prou representatius: Sofia Loren, Gina Lollobrigida, Vittorio Gassman, Claudia Cardinale, Iva Zanicchi, Rita Pavone, Gianni Morandi, Ornella Vanoni, Jacqueline Kennedy, Adriano Celentano...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada