divendres, 7 d’agost del 2009

SOLDADOS DE CERCA DE UN TAL SALAMINA


Títol original: Soldados de cerca de un tal Salamina
Autor:
Eduardo Fernández
Editorial: Comanegra
Any primera edició: 2008
Ofensiu i prepotent. A més d'afectat d'inanició estilística. Per a començar, al títol hi falta una coma entre la paraula"cerca" i la paraula "de"; i això que l'editorial es diu "Comanegra".
Figura que aquest diem-ne llibre és un recull fet per un dilecte llibreter, el senyor Fernández, sobre coses dites i demanades per clients de la seva llibreria i de llibreries dels seus col·legues, amb les que es pretén deixar ben clar que la cultura no està feta per a la xusma, només faltaria. Definició de "xusma": tothom que no sigui el senyor Fernández i els seus col·legues.
A la seva lamentable introducció l'autor diu que el seu text (?) "tan solo es un paseo amable y divertido" i unes línies més endavant diu això tan bonic: "No quisiéramos que nadie se sintiera ofendido por el texto y pedimos disculpas de antemano por ello. Pero de alguna manera, y eso resulta comprensible, a veces nos incomoda enfrentarnos a nuestros propios defectos". Doncs bé: primera, l'ús del plural majestàtic, sobra; segona: sí, el text és ofensiu; i tercera: al senyor Fernández li deu costar moltíssim enfrontar-se als seus propis defectes perquè fa tot l'efecte que estigui convençut de que ell d'això no en té. Ah, i m'oblidava: de "divertido", poco, y de "amable", nada.
De fet això tampoc no és un llibre. És un pamflet infame, amb un tuf corporatiu que mareja, imprès amb lletra ben grossa i ple d'espais per a arribar a omplir d'alguna manera 171 pàgines (amb vint ja passaria i seguirien sobrant totes). Engendre que no és aprofitable absolutament per a res.
Nota final: segons el senyor Fernández i/o l'editorial Comanegra, la figura de la portada representa el lector. Amb això ja està tot dit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada