diumenge, 9 d’agost del 2009

CIA: JOYAS DE FAMILIA


Títol original: CIA. Joyas de Familia
Autor:
Eric Frattini
Editorial: Martínez Roca Ediciones
Any primera edició: 2008

Que la CIA, des de la seva fundació (Harry Truman, 1947), no ha parat de fer animalades, és del domini públic, però la cosa és que ha arribat (i continua arribant) a punts tan horriblement increïbles que els mateixos Congrés i Senat dels Estats Units han hagut d'obrir investigacions sobre les seves activitats, i fins i tot un dels directors de la CIA "in person" va decidir que ja n'hi havia prou i que potser s'havien passat molt. És clar que després s'invoca allò de la "seguretat nacional" i aquí no ha passat res i qui parli no surt a la foto.

En aquest llibre s'exposa el contingut d'algunes d'aquestes investigacions, des dels experiments per a fer-se amb el control mental de les persones (a començament dels anys 50), fins a les il·legalitats manifestes del cas Watergate, instades directament per Richard Nixon des de la Casa Blanca (anys 70), passant per la intervenció directa en el salvatge assassinat del Primer Ministre del Congo, Patrice Lumumba (instat per Eisenhower i autoritzat per Kennedy, anys 60), els intents d'assassinat de Fidel Castro (instats per Kennedy), l'estrany cas d'un agent soviètic que es va voler passar a "occident" i que no se'l creien etc.

Per als seus propòsits, la CIA no ha dubtat d'utilitzar la tortura (cobaies humans, per exemple), l'assassinat pur i simple ("elements prescindibles", que en diuen ells, i que un cop utilitzats per a fer els experiments pertinents s'eliminen, com els Kleenex, igual) i el principi de que les lleis existeixen per als altres, però no per a la CIA, que no te temps per a aquestes foteses.

El què s'explica en aquest llibre continua passant (maig 2008) i, naturalment, l'Agència treballa ara amb més comoditat que mai, considerant qui és que ocupa la Casa Blanca. D'altres, que ho saben, callen. La Unió Europea, sense anar més lluny, que coneix l'existència de vols clandestins de l'Agència que utilitzen aeroports europeus en el macabre transit de transport de persones per a que les puguin torturar a Àsia i Àfrica, vist que a Amèrica "és il·legal" i queda lleig, i a més, ara com ara Guantànamo està massa vigilada per gent que, en opinió dels cavernícoles que governen els Estats Units (segons ells "el món"), té la pell molt fina.

Llibre aprofitable, amb un considerable preludi de 66 pàgines; preludi que també és prou interessant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada