dijous, 13 d’agost del 2009

EL PEQUEÑO GRAN LIBRO DE LA IGNORANCIA


Títol original: The Book of General Ignorance
Autor:
John Lloyd & John Mitchinson
Editorial: Paidós
Any primera edició original: 2006
Any primera edició per Paidós: 2008

Com diu el títol original, que no el de Paidós, aquest és el llibre de la ignorància general. No deixa de ser un entreteniment, basat en allò de que "les coses són segons l'òptica des de les que es miren", fins i tot les coses que tothom pensa que té molt clares, com per exemple, el nombre d'esposes de Henry VIII. S'accepta "universalment" que van ser sis. Doncs no, depèn. Segons els autors del llibre, esposes, allò que se'n diu esposes, dos. Segons l'església catòlica, en base als seus peculiars criteris, van ser quatre. Això sí, sigui com sigui, sembla que hi ha coincidència general en que Anna Von Kleve va ser la que va torejar millor, i amb nota, la situació.

Un altre exemple: vostè, sempre que pensa en la presa de la Bastilla -és a dir, gairebé mai, altra feina té vostè que pensar en això- segurament li ve la imatge de centenars de presos alliberats. Doncs no. En aquell moment hi havia dotze presos, dels quals se'n van alliberar set; els altres cinc probablement van passar a millor vida, que ja és mala pata. A que ara la Revolució Francesa li sembla una mica més sosa?

El llibre no es refereix només a qüestions històriques. També hi ha entrades sobre anatomia, geologia, biologia, astronomia, invents i descobriments "de tota la vida", física, etc. Val a dir que algunes entrades estan agafades una mica pels pèls, la veritat, però això no fa que el llibre sigui menys entretingut, ni molt menys. Ideal per a llegir al metro.

Per cert, i això ja és una mania personal meva: els autors del llibre també estan d'acord en què Maria Antonieta (es pot veure referència a "jordalgar web") no va dir la desagradable frase "S'ils n'ont pas de pain qu'ils mangent de la brioche"; Maria Antonieta va ser inoportuna per moltes coses, però per aquesta, no.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada