dilluns, 17 d’agost del 2009

MOSSAD La ira de Israel


Títol original: Mossad. La ira de Israel
Autor:
Eric Frattini
Editorial: Grand Gignol Ediciones
Any primera edició: 2008
NOTA: Aquest llibre és una versió revisada i actualitzada d'una obra anterior del mateix autor que va ser publicada per "La esfera de los libros" l'any 2006 amb el títol "Kidon. Los verdugos del Mossad". Qui avisa no és traïdor.

Normalment (curiosa paraula quan es tracta d'aquests temes), els serveis secrets d'un país es dediquen bàsicament a espiar i a contraespiar; és clar que pel camí acostumen a fer passar a molta gent a millor vida, per allò de la "seguretat nacional". És per això que es van inventar els serveis secrets.

Els serveis secrets d'Israel (Mossad), en canvi, es van inventar per a un altre propòsit: el de la venjança del poble escollit contra els seus enemics. Així, tal com sona. La primera missió famosa d'aquests serveis secrets va consistir en el segrest d'un criminal de guerra nazi -Adolph Eichmann- que vivia amagat a sudamèrica (gràcies als bons oficis del Vaticà, mira tu per on) i portar-lo a Israel on va ser jutjat, condemnat i executat. Aquesta és una de les escassíssimes ocasions en que el personatge objectiu del Mossad ha passat pels quatre estadis (segrest, judici, condemna i execució). Des d'aleshores ha estat tradició del Mossad i del Primer Ministre d'Israel de torn, saltar-se els tres primers estadis i anar directament al quart. Ho troben més pràctic. I ho deu ser, segurament, si no fos pel detall de que alguna vegada s'han equivocat de fulano (això sí, després indemnitzen la vídua i els fills, tot un detall) o també perquè en el moment de dur a terme la "missió" se'ls ha creuat una iaia passejant el gos, o el repartidor del Caprabo i, és clar, amb l'explosió del cotxe bomba, ni iaia, ni gos, ni repartidor (a aquests no els indemnitzen).

En aquest llibre es documenten fins a setze operacions del Mossad, inclosa la d'Adolph Eichmann i la del fulano que no era, passant pel famós assalt a l'aeroport d'Entebbe que tan poca gràcia li va fer a Idi Amin (otro que tal). L'autor, el senyor Eric Frattini, no s'ha pogut estar de posar-hi una mica de salsa enmig dels fets objectius que narra; ho dic perquè cas que el senyor Frattini no sigui un telèpata-mèdium extraordinari no s'expliquen frases de l'estil de "...la darrera cosa que Abdelhaiat va pensar quan va veure que se li aproximava el míssil que acabaria amb la seva vida va ser..."

Tot i així és un llibre molt informatiu que, sí més no, deixa molt clar que val més que vostè no faci mai res que pugui arribar a molestar al Primer Ministre d'Israel i als seus serveis secrets; no trobarà cap lloc on amagar-se.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada