dimecres, 5 d’agost del 2009

LA NOCHEVIEJA DE MONTALBANO


Títol original: Gli Arancini di Montalbano
Autor:
Andrea Camilleri
Editorial: Salamandra
Any primera edició original : 1991

Informació per a tots aquells que creien que entenien una mica l'italià i pensen ara que estaven miserablement equivocats: no, "arancini" no vol dir "nochevieja", falsa alarma. Els arancini (gli arancini) són un plat que segurament ha d'estar de deliri celestial, especialitat de l'assistenta domèstica del comissari Montalbano, el protagonista dels vint relats curts que conté aquest llibre. La recepta dels arancini es pot trobar a la pàgina 322 (de 333) del llibre. L'origen de la confusió entre "arancini" i "nochevieja" no es troba, per tant, en una sobtada apagada neuronal de determinats lectors, sinó en una desèrtica i palmària absència neuronal del "enano" que es dedica a canviar els títols dels llibres a demanda de les editorials que, paradoxalment, tracten d'analfabets als seus clients i després es queixen de que no llegeixen prou.

Un cop solventada aquesta minúcia, que es repeteix obssessivament fins a la sacietat en aquest país de "gracia y tronío", anem al tema de la resenya. El comissari Montalbano és un deliciós personatge del senyor Camilleri que fa de cap de policia d'un poble de Sicília. De vegades resol els casos que li cauen a les mans, i de vegades deixa que els casos mateixos "es resolguin" autònomament, a la seva manera. El comisari Montalbano és un home savi que ha anat a raure en un planeta, diem-ne pintoresc, per a no dir més aviat absurd: el planeta on vivim vostè i jo. És el planeta on els editors creuen que els seus títols de llibres són millors que els que han decidit els autors, on els petits delinqüents paguen amb cadena perpètua mentre que els grans delinqüents paguen el iot que s'acaben de comprar amb una targeta Visa Or que no és seva, on els conflictes a les escales de veïns poden adoptar dimensions còsmiques per culpa del gat de la senyora del tercer, etc.

Així és l'escenari de la vida del comissari Montalbano, bastant semblant, per cert, a l'escenari de la vida de tots nosaltres, si hi gratem una mica: pintoresc, absurd i tragicòmic. Disfrutin del llibre. Està bé, passa bé.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada