dissabte, 8 d’agost del 2009

EL POLONIO Y OTRAS MANERAS DE MATAR


Títol original: El polonio y otras maneras de matar
Autor:
Eric Frattini
Editorial: Espasa
Any primera edició: 2007

Abans de llegir aquest llibre, servidor, quan veia una pel·lícula de James Bond o un episodi del Superagente 86, es pensava que estava veient això, pel·lícules. Després de llegir aquest llibre, servidor s'ha adonat que estava en un gran error: James Bond i el Superagente 86, no són pel·lícules: són documentals. "El polonio..." explica vuit situacions en què han actuat els serveis secrets de Rússia, Israel, els Estats Units y Bulgària. Els procediments seguits per aquestes benemèrites institucions son idèntics als que es posen en escena en les històries d'Ian Fleming o la sèrie de Mel Brooks.

Naturalment sempre pot quedar la sospita de que Eric Frattini, l'autor d'aquest llibre, pretén vendre com a veritat una cosa que potser s'inventa, però... ¿quina necessitat té aquest senyor d'inventar-se res que de fet ja està literàriament inventat de fa anys?. D'altra banda, la primera de les històries, precisament la del "polonio", l'hem pogut seguir tots per televisió en el seu moment, i no precisament a l'hora de "El cine en casa", sinó en el propi Telenotícies, i les altres set històries van pel mateix camí.

Al final, quan s'arriba a la darrera pàgina del llibre, hom no es pot treure la desagradable sensació de que durant tota la vida ha estat un ingenu immens, si s'ha cregut que existeix una realitat més o menys global. Hi ha realitats paral·leles, tant o més potents que la pròpia, i en aquest mateix planeta, on les regles de l'ètica, la moral i qualsevol valor conegut no tenen res a veure amb el què ens han ensenyat o el què ens volen fer creure. Som simples comparses, elements de la decoració d'uns individus que pertanyen a una altra realitat, la de l'alta política, que van a la seva i actuen com si el gruix de la humanitat -és a dir, nosaltres- no fos més que un accident. Ens ho diuen els Telenotícies cada dia, i no ens adonem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada