dijous, 6 d’agost del 2009

OCASO Y CAÍDA DE PRÁCTICAMENTE TODO EL MUNDO


Títol original: The decline and fall of practically everybody
Autor
: Will Cuppy
Editorial: Ediciones Península
Any primera edició original: 1950
Any primera edició per Península: 2001

Aquest és un llibre peculiar, amb una història peculiar, producte de la vida peculiar del seu autor. Will Cuppy va neixer als Estats Units l'any 1884, i va morir l'any 1949 com a conseqüència d'una sobredosi de somnífers. Va escriure diverses obres crítiques i satíriques als quals posava títols tals com "Com ataraure un wombat" (un wombat és una mena de marsupial), "Com arribar a extingir-se" "Com parlar als teus amics sobre els micos" o "Com ser un eremita".

"The decline and fall of practically everybody" va ser escrit entre 1933 i 1949. Cuppy s'hi va dedicar intermitentment i mai no el va acabar. Ell anava escrivint coses sobre personatges històrics, des del seu particular punt de vista, i les anava deixant en el calaix mentre es dedicava a altres coses. La introducció i l'epileg del llibre són de lectura obligada per a intentar entendre una mica (molt poc, segurament) la complexa personalitat de Will Cuppy i la gènesi de "The decline and fall...". Fred Feldkamp, amic i editor de Cuppy, a més de ser l'autor de la introducció, va publicar el llibre l'any 1950, el següent a la mort de l'autor, i l'obra es va convertir en tot un èxit; un èxit pòstum, malhauradament.

Entre els vint-i-sis personatges retratats, des del faraó Keops (aprox. 2550 a.c.), fins a Miles Standish (militar anglès del grup del Mayflower, 1584 - 1656), trobem perles tals com Aníbal (un maniàtic dels elefants), Lady Godiva (una senyora poc donada a les convencions socials), Madame Du Barry (una amiga, diem-ne íntima, de Lluís XV), o Cristóbal Colon (que va neixer en el nº 27 del carrer Ponticello, de Gènova... o no)

En resum, vint-i-sis retrats entre divertits i iconoclastes de personatges històrics, que no responen necessàriament a un rigor estricte, però que no deixen de ser curiosos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada