dimecres, 5 d’agost del 2009

PRIVADO DE TÍTULO


Títol original: Privo di titolo
Autor:
Andrea Camilleri
Editorial: Salamandra
Any primera edició: 2007

Com diria Sophia Petrillo, la inenarrable mare de la mítica sèrie de televisió "The Golden Girls" (Las chicas de oro): "Picture it: Sicily, 1921..." i aquí començaria una de les seves increïbles històries. Com increïble sembla la història que en aquest llibre explica Andrea Camilleri; però només ho sembla, perquè resulta que està basada en fets reals.

Ens trobem un any abans que el rei Vittorio Emmanuele III d'Itàlia fes la cagada més immensa de tot el seu regnat i, de fet, la que acabaria amb ell (amb el rei, el regnat i el regne): el nomenament de Benito Mussolini com a Primer Ministre de la Itàlia Imperial. Un homicidi, un innocent a qui se li encoloma el mort, interessos polítics podrits del tot, uns pallassos tràgics que pretenen ser els salvadors del món, un Mussolini més ridícul que mai (que ja és dir, perquè Mussolini era mortalment ridícul), uns personatges que veuen impotents el que està passant i no poden fer res per a que prevalgui la veritat, etc etc...

Moltes d'aquestes coses sonaran molt al lector, perquè el que aquí s'explica no només ha passat a Itàlia en la dècada dels 20, sinó que d'alguna manera o altra, el que hi ha en el fons, és a dir la impotència, la injustícia, l'estupidesa, la mesquinesa, l'abús de poder en qualsevol de les seves formes, la incomprensió, la curtedat mental, la curtedat moral, la malignitat, la supèrbia, el complex d'emperador de claveguera, el menyspreu a la més mínima decència o ètica, la negació de la llei, la manipulació de la llei per a interessos propis, la covardia, la indignitat... (no sé si em deixo alguna cosa...) tot això, deia, són coses conegudes, i molt, per la majoria de nosaltres, pobres mortals.

Val la pena llegir aquest llibre per a recordar el què va passar, reconèixer el què encara passa, i no oblidar que, desgraciadament, seguirà passant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada