divendres, 14 d’agost del 2009

KOFFI ANNAN. Un hombre de paz en un mundo de guerra


Títol original: Koffi Annan. A man of peace in a world of war
Autor:
Stanley Meisler
Editorial: El tercer nombre
Any primera edició: 2006

Figura que és una biografia -més aviat una hagiografia- del Secretari General de les Nacions Unides (1997 - 2007), però en realitat a l'autor, devotíssim fidel de Koffi Annan, li ha sortit una crònica de la història patètica de la institució. I és que les Nacions Unides ja van néixer anòxiques. Les van inventar els vencedors de la Segona Guerra Mundial, reciclant les cendres de la Societat de Nacions (institució encara més anòxica), però les van inventar amb trampa. Les Nacions Unides estan definides bàsicament per tres grans òrgans:

L'Assemblea General, que reuneix els representants de tots els països que la composen i que no té cap poder, tret del d'opinar.

El Secretariat, que vindria a ser el govern de les Nacions Unides, amb el Secretari General al capdavant, càrrec que ve a ser exactament el mateix que el d'un president d'escala, és a dir: tampoc no pot decidir res, és el noi dels encàrrecs i és el que rep les patacades de les irresponsabilitats que fan els altres.

I finalment el Consell de Seguretat. Aquests sí que decideixen, però ah!, hi ha cinc "membres permanents" que tenen dret de veto, de tal manera que si es fa una votació per a intervenir a Bòsnia, per exemple, i aquesta votació dona com a resultat 14 vots a favor i 1 en contra, no s'hi intervé a Bòsnia perquè el que ha votat en contra ha estat l'ambaixador dels Estats Units, que té dret de veto (o el de Rússia, o el de Gran Bretanya, o el de França o el de la Xina Continental). Genial.

I aquesta ha estat la història de les Nacions Unides des de 1945. Actualment, un cop la guerra freda ha quedat relegada a les hemeroteques i als llibres d'història, només queda una macro-potència emprenyadora, i tots sabem quina és. El gilipollas que comanda aquesta macropotència, juntament amb els seus acòlits, apart de fer créixer el terrorisme allà on no n'hi havia, s'han empenyat al llarg dels anys en convertir les Nacions Unides en una mena de tapadora que donés cobertura a totes les seves empreses delictives.

Però el Secretari General, Koffi Annan, s'hi ha resistit tant com ha pogut. D'aquí que a l'autor, més que una biografia li hagi sortit una hagiografia, en homentage a la santa paciència d'aquest home, natural d'una família més aviat ben posadeta de Ghana (aquí, d'orígens humils, diriem que no). Llibre informatiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada