dimecres, 6 de maig del 2015

LA BARCELONA D'AHIR (V): LA VIDA DE NIT


Títol original: La Barcelona d'ahir. La vida de nit
Autor: Joaquim Roglan
Editorial: Angle Editorial
Any primera edició: 2015

Els protagonistes indiscutibles de la cinquena part d'aquesta sèrie son els personatges nocturns de la Barcelona dels darrers cent anys, alguns d'ells, sobretot elles, molt coneguts i que han aconseguit que el record del seu nom perdurés de manera sorprenent. Potser aquest record no resistirà cent anys més, i ni tan sols cinquanta, i serà una llàstima; fins i tot una injustícia.

"Pel camí d'Eros":
En aquesta primera secció del llibre se'ns parla de la llarga tradició de transexualitat de la ciutat, d'orígen tan remot que s'ha convingut en acceptar que la primera transexual (que no transvestida) va ser una monja del convent de les Magdalenes, probablement del segle XVIII, que es va convertir en home de la nit al dia. També rebem notícia del tractament de l'homosexualitat, els inicis del nudisme públic, l'aparició del comerç de preservatius a començament del segle XIX, la invenció dels "meublés", l'aparició de la fotografia eròtica i altres meravelles que avui farien somriure però que en el seu moment eren el summum del desig i al mateix temps de la indecència més pecaminosa.

Una de les primeres fotos "artístiques"


"L'ofici més antic":
En aquesta secció l'autor ens il·lumina sobre els primers bordells de la ciutat, situats a l'eix de la Rambla. Sembla que el més famós s'anomenava Madame Petit i era potser tan o més conegut que el Palau de la Generalitat; si més no, era més freqüentat. Amb això no vull dir que el Palau de la Generalitat sigui un bordell, no siguin malpensats. També se'ns fa arribar notícia de llocs com el "barri xino", que va ser batejat d'aquesta manera un segle abans de què hi arribés el primer "xino" pròpiament dit; els intents de regulació i desregulació de la prostitució; l'arribada al port, l'any 1951, de la Sisena Flota dels Estats Units, esdeveniment que va causar una inenarrable alegria a tot el col·lectiu de prostitutes de la ciutat i també a una de les meves tietes, que no era prostituta però que, segons m'han dit, també se'n va alegrar molt; els "bars de cambreres", els "bars d'alterne", les "barres americanes"...

La meva tieta i una amiga, socialitzant amb la Sisena Flota


"Cartellera d'espectacles":
Aquesta darrera part del llibre és com l'apoteosi d'aquelles grandioses revistes presentades en tants mítics i irrepetibles locals del Paral·lel, que durant dècades van ser palaus indiscutibles de la nit. Com a mostra, l'autor del llibre esmenta, entre d'altres, aquests noms, molts d'ells acompanyats d'impagables fotografies: els teatres Español, Victoria, Apolo, Talía, Princial; El Molino, la Bodega Bohemia, el Barcelona de Noche, Scala Barcelona, el Bagdad; personatges com la Bella Otero, Raquel Meller, Maurice Chevalier, Aladi, Josephine Baker, La Bella Dorita, Carmen de Lirio, La Maña, Christa Leem, La Fornarina, Conchita Piquer, Celia Gámez, el Gran Gilbert, Dolly van Doll, Johnson, Tania Doris, Luis Cuenca... i naturalment, les imprescindibles, les inigualables, "Alegres Chicas de Colsada". Amb això ja està tot dit.

Libre aprofitable, com a descobriment de tot un univers sorprenent, per a tots aquells que no tenen ni la més remota connexió amb les èpoques de què es parla.

I llibre aprofitable també, com a recordatori de que l'extinció dels dinosaures encara no s'ha acabat, per a tots aquells que han reconegut, per experiència directa, algun dels noms que han sortit en aquesta ressenya; som pocs, cada cop menys, però encara som aquí...




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada