dissabte, 21 de març de 2015

BARCELONA, CIUTAT DE FÀBRIQUES

Títol original: Barcelona, ciutat de fàbriques
Autor: Mercè Tatjer
Editorial: Albertí Editor
Any primera edició: 2014

Durant els anys de l'alcalde Porcioles -un senyor enorme, franquista i coprotagonista ocasional del NODO- es va fer famós el lema "Barcelona, Ciudad de Ferias y Congresos". Estem parlant dels anys seixanta i començament dels setanta -"mil nou-cents..." evidentment-, però abans d'això tan cosmopolita de les "ferias y congresos", Barcelona va ser una ciutat de fàbriques, tal com molt bé ens recorda la senyora Tatjer.

"Barcelona, ciutat de fàbriques" és un recorregut agradable, moltes vegades sorprenent i sempre il·lustratiu per la Barcelona industrial, des dels seus inicis allà pels anys 1700 fins a la seva transformació en una altra cosa (o coses...) durant els anys 1900.

La senyora Tatjer ens il·lumina sobre el naixement i caiguda de fames, fortunes, riqueses i indústries que en el seu moment van ser sinònim d'apogeu magnífic i després van esdevenir obsoletes fins a convertir-se, amb sort, en un record romàntic.

I també ens explica que de tot allò ens han quedat valuosíssims vestigis en forma de joies arquitectòniques, algunes d'elles fins i tot visitables. Sabien vostès que la casa Amatller, la del Passeig de Gràcia, era la del creador de les xocolates del mateix nom? O que la casa Bruno Cuadros o "dels Paraigües" era, efectivament, en els seus orígens, la botiga d'una de les primeres indústries paraigüeres de la ciutat? O que l'edifici del carrer d'Aragó 255, aquell que té incrustada al capdamunt una de les atrocitats més espantoses que el senyor Antoni Tàpies va ser capaç de parir, era originàriament la seu de l'editorial Montaner i Simon?

Llibre interessant i aprofitable aquest de la senyora Tatjer. No està de més tenir-lo a casa i fullejar-lo de tant en tant; o millor, visitar els llocs de què ens parla.

La Casa Amatller


La Casa Bruno Cuadros


L'Editorial Montaner i Simon
amb l'atrocitat de Tàpies incrustada


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada