dimarts, 25 de febrer del 2020

TRAICIÓN EN LANCASTER GATE

Sèrie Pitt nº 31

Títol original: Treachery at Lancaster Gate
Autor: Anne Perry
Editorial: Ediciones B
Any primera edició original: 2016
Any primera edició per Ediciones B: 2019

L'inevitable context cronològic. Londres, desembre 1898 - gener 1899. Segons Charlotte (edat suposada: uns 43 anys), esposa de Thomas Pitt (edat suposada entre 44 i 48 anys), el segle XX, que està al caure, començarà l'any 1900 (i per tant no pas l'any 1901). Jemima, la filla (amb 17 anys) no opina, com correspon a una bona nena victoriana. Daniel, el fill (amb 14 anys), segueix ocupat amb les seves lectures del "Boy's Own Paper"

En aquesta entrega la senyora Perry ens parla sobre política internacional, el moviment anarquista, el tràfic d'estupefaents, la corrupció policial, o la impresentable classe alta victoriana entre d'altres meravelles, deixant patent que, de fet, les coses no han canviat gairebé gens en els darrers cent vint anys.

La senyora Perry no pretén ser historiadora, però se li ha de reconèixer que sap utilitzar molt bé els contextos històrics per a bastir les seves novel·les. Aquesta vegada però, el producte que li ha quedat, en la meva humil (és broma) opinió, s'acosta una mica massa a l'estil "colobrot sudamericà", només que amb personatges britànics que llueixen noms tals com 'Isadora Cornwalis', que vindria a ser l'equivalent anglosaxó de 'Lilian Yénifer Velasquez'.

Una de les peces d'atrezzo històric que utilitza la senyora Perry en aquesta novel·la és l'afany d'aprofitar-se vampíricament de la Xina, país enorme que a finals del segle XIX estava en les mans depredadores de diversos imperis colonials europeus, entre els quals -i el pitjor dels quals, és clar- la Gran Bretanya. Llàstima que pel què fa a aquesta novel·la la situació de la Xina a finals del segle XIX s'hagi quedat en només això, una peça d'atrezzo sense rellevància; la cosa hauria pogut donar molt de joc... Quant a les altres trames històriques colaterals, també és limiten a fer de figuració decorativa.

Definitivament el que prima en aquest lliurament de la sèrie Pitt és el fulletó. Més que altres vegades. Això no vol dir que calgui cremar el llibre, de cap manera; 'Treachery at Lancaster Gate' compleix la seva funció de ser entretingut i ajudar a desconnectar de les coses de la vida que ens agredeixen dia sí, dia també.

És per això que és un llibre aprofitable. Però no imprescindible.

Coberta de l'edició original


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada