dimarts, 24 de juliol del 2018

LITTLE TALES OF MISOGYNY

Títol original: Little Tales of Misogyny
Autor: Patricia Highsmith
Editorial: Virago
Any primera edició en alemany: 1975
Any primera edició en anglès: 1977
Any edició per Virago: 2014
Traducció per Anagrama, descatalogada: 2006

Poques vegades un títol ha estat més exacte. Efectivament, són contes (disset), són breus (el més llarg ocupa catorze pàgines de dimensions reduïdes), i són misògins (literalment).

Tots estan protagonitzats per dones que podrien ser perfectament la típica mestressa de casa seva -i veïna de casa teva-, versió anys setanta del segle XX ...per bé que actualment encara n'hi ha d'aquesta mena, i no poques.

Fins aquí la cosa sembla inofensiva, però és universalment conegut que la senyora Highsmith d'inofensiva no en té res (ni morrrta). Així doncs ens trobem amb que totes aquestes donetes de casa seva estan com un llum de ganxo. Toootes elles. Però no es creguin que les respectives guilladures -cadascuna en té la seva de particular- són estranyíssimes i exòtiques. Que va! Són les típiques petites guilladures que podien tenir les mestresses de casa de l'època (i les seves contemporànies d'avui també, que insisteixo que n'hi ha) però portades al límit, i més enllà i tot.

Resultat: aquestes petites manies, ampliades com només ho pot fer la Highsmith, muten en situacions terrorífiques de resultats indefectiblement catastròfics, tant per a les protagistes com per a les respectives famílies i amics.

I això com qui no vol la cosa. La senyora Highsmith no utilitza un estil tremendista, ni calamitós ni res de semblant, i ara!... ens va relatant cada conte de manera calmada, senzilla, com de dia de primavera amb ocellets cantaires... fins que te n'adones que això que canten els ocellets és d'un càustic, sardònic i macabre que et deixa distret.

Llibre aprofitable, of course. Ah, i no es pensin que pel fet que els contes siguin misògins els personatges masculins en surtin gaire ben parats ...els que aconseguixen sobreviure, vull dir.


Coberta 1ª edició en alemany


Coberta 1ª edició en anglès



Coberta edició descatalogada d'Anagrama




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada