diumenge, 22 de juliol del 2018

FUEGO Y FURIA

Títol original: Fire and Fury
Autor: Michael Wolff
Editorial: Península
Any primera edició original: 2018

El "foc i fúria" del títol estan extrets d'una de les "brillants" frases de Donald Trump, dedicada, en aquesta ocasió, a un altre Gran Home de la Història de la Humanitat: Kim Jon-Un, un indescriptible animal impossible de repetir; com el propi Trump.

La frase venia a dir que si Corea del Nord seguia amenaçant els Estats Units amb el seu desplegament nuclear la resposta seria d'un foc i una fúria que el Món mai no hauria vist abans. Com poden comprovar, molt diplomàtic tot plegat; de l'estil de "jo la tinc més grossa, més llarga i m'arriba més lluny, ¡¿què passa?!".

Foc i Fúria” és un llibre escrit per Michael Wolff, periodista, amb la lloable intenció d'intentar explicar com funciona la presidència dels Estats Units -i per tant també el govern i altres variades instàncies- des que ha estat ocupada per un individu de qui el millor que es pot dir és que no arriba ni a l'alçada d'una diarrea putrefacta.

Trump (és del tot fora de lloc referir-se a ell com a “senyor” Trump) és un individu arrogant, prepotent, ignorant, abusador, maleducat, ofensiu... i altres meravelles semblants, en un grau tan superlatiu que és difícil de creure i impossible de concebre. De fet, tot el que explica aquest llibre és gairebé impossible de concebre, però només 'gairebé'.

D'entrada, Trump es va presentar a les elecccions presidencials com a joc. No s'ho creia ni ell que guanyaria; tampoc s'ho creien ni els que li van organitzar la campanya ni la seva pròpia família. Diu Wolff que quan Melania -dona de Trump i mare del futur (o ja present?) psicòtic Barron- va saber que efectivament l'impresentable del seu marit havia guanyat les eleccions va arrencar a plorar inconsolablement i no es va aturar en dies.

I a partir d'aquí Trump i la seva cort van ocupar la Casa Blanca. Llegeixi's “cort” en el seu doble sentit de 'comitiva que viu al voltant del sobirà' i de 'conjunt de porcs'; igualment llegeixi's “ocupar” en el sentit de 'prendre possessió il·legítima d'un lloc'.

Wolff ens explica que la màxima preocupació de la cort de Trump és que el subjecte és com un nen malcriat de dos anys, totalment imprevisible en tot, especialment pel què fa a les seves rebequeries i a les conseqüències d'aquestes mateixes rebequeries. A més, no tolera no ser sempre (i 'sempre' vol sir 'Sempre') el protagonista d'absolutament tot i no entén, ni tampoc tolera, que pugui haver algú que no l'admiri o que li trobi pegues. Si ell no en té de pegues! Són tots els altres!

La segona preocupació de la cort de Trump, encara que ja a molta distància de la primera, és la pròpia cort de Trump. Veuran, segons explica Wolff, els cortesans de la Casa Blanca, començant per Ivanka, la fillíssima de Trump, i Jared, el gendríssim, estan repartits en bandols que no es poden ni veure els uns als altres i que destinen gran part del seu temps i energies a desbancar els contraris; els contraris són els d'un altre bàndol de la Casa Blanca, no el Partit Demòcrata que és el que figura que està a l'oposició. És clar que qualsevol pla o qualsevol previsió que faci qualsevol bàndol de la cort per a desbancar algú de l'altre bàndol és absolutament irrellevant davant del fet de que quan a Trump li agafa un atac d'exhibir que té collons, cosa bastant freqüent, fa fora fulminantment algú pel bonic sistema de publicar-ho a twitter i tohom es queda paralitzat de pur desconcert.

A hores d'ara ningú ha gosat encara dir-li a Trump que no cal que faci exhibicions de collons, ja que tothom sap que en té o que anatòmicament és molt probable que en tingui. És clar que en un, diem-ne, país, com els Estats Units, on una quantitat suficient de població ha votat a una aberració mamífera com és l'individu de qui estem parlant, justament "perquè té collons", pretendre que s'entengui que per a governar podrien ser més útils les neurones, potser és demanar massa.

A més, "neurones" és una paraula massa llarga, amb tres síl·labes i molt rara; en canvi, "collons" és una paraula més curta que tothom entén. Siguem realistes, estem parlant del poble dels Estats Units, "They, the People".

Llibre aprofitable però inquietant, perquè confirma la sospita de que en un moment donat tot un planeta se'n pot anar a la merda per culpa d'un únic imbècil.


*********************

GALERIA DE NOTABLES

 Barron Trump, a l'esquerra.
El futur (o ja present) psicòtic.
Amb la cara, paga.



El gendríssim i la fillíssima.



Steve Bannon, el gran manipulador de la Casa Blanca
i gran enemic del gendríssim i la fillíssima.
Bannon ja no hi és a la Casa Blanca.
El gendríssim i la fillíssima, sí.



Portada de l'edició original.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada