diumenge, 21 de juny de 2015

EL CANTO DEL CUCO

Sèrie Cormoran Strike nº 1

Títol original: The Cuckoo's Calling
Autor (alias): Robert Galbraith
Autor (nom real): J.K. Rowling
Editorial: Espasa
Any primera edició original: 2013
Any primera edició per Espasa: 2015

 
Londres. Una top model passa a fondre's amb el Cosmos pel bonic procediment de fer un aterratge forçós des del balcó de casa seva fins al carrer, complint escrupulosament els principis de la llei de la gravitació universal. Suïcidi? Assassinat? Emotiu homenatge a Isaac Newton? Això és el que haurà d'esbrinar el detectiu Cormoran Strike complint l'encàrrec del desconsolat germà adoptiu de la voladora eventual.

Encarem el comentari un cop està clar que no és cap secret en absolut que l'autora d'aquesta novel·la és J.K. Rowling, la retorçada i truculenta creadora de Harry Potter.

Primera qüestió: per què la senyora Rowling es fa dir senyor Galbraith?
Probablement perquè a la senyora Rowling li agrada jugar, i el joc de "ara publico una cosa amb pseudònim i venc 1000 còpies; després quan 'es descobreix' que l'autora real sóc jo el llibre ja té la propaganda feta i venc unes altres 140.000 còpies de cop i volta", aquest joc, dic, és econòmicament rodó, no se li pot negar. Ah, per cert, que les xifres de vendes esmentades són reals.

Segona qüestió: aquesta novel·la s'ha de llegir com si fos de la senyora Rowling, o bé és millor llegir-la com si fos d'un tal Galbraith que no hi té res a veure?
Doncs mirin, jo em decantaria per la segona opció. "The Cuckoos's Calling" està molt lluny de la línia dels "Harry Potter" i del llibre posterior, "Una vacant imprevista" ("The casual vacancy"), històries totes aquestes carregades d'una considerable mala bava, que enganxen des de la primera línia i en les que no hi manquen traïdores punyalades a l'esquena del lector en els moments en que aquest té la guàrdia més baixa.

"The Cuckoos's Calling" s'acosta més a la línia de "Qui ha enredat Roger Rabbit?". De fet el nom del detectiu protagonista, Cormoran Strike, és bastant de dibuix animat, i el propi personatge té un 'què-sé-jo' difús que en molts moments l'aproxima a Eddie Valiant, l'investigador contractat per Rabbit. En més d'una ocasió hom espera que dins de la novel·la algú deixi anar la famosa frase de la pel·lícula que diu "portes alguna cosa dins la butxaca del pantaló o és que te n'alegres de veure'm?", cosa que afortunadament no arriba a passar.


Denmark Street, on hi ha l'oficina de Cormoran Strike


Amb tot això no vull dir que aquesta història no valgui la pena, de cap manera; opino que és entretinguda i passa bé, però ja està, no cal esperar cap obra mestra. D'altra banda seria molt inhumà exigir a algú, inclosa la senyora Rowling, que no produeixi res que no sigui una obra mestra.

Llibre aprofitable? Sí, si es pretén passar unes estones entretingudes. Ah, dues coses més abans d'acabar; la primera, que la secretària de Cormoran Strike també és una mica tipus "Roger Rabbit", però cau simpàtica; i la segona, que la "K" de J.K. Rowling també és una invenció. Aquesta senyora quan es mori se n'anirà a l'infern, no és la primera vegada que ho dic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada