dissabte, 27 de juny del 2015

DEL SOMNI AL SILENCI

Títol original: Del somni al silenci
Autor: Agustí Giralt
Editorial: Riera de Magòria
Any primera edició: 2012

A la fotografia de la portada del llibre es veu un guàrdia civil assegut a la Plaça Espanya de Barcelona apuntant directament al carrer Creu Coberta amb una metralladora carregada i en perfecte estat. Any 1933. Motiu: una vaga de transports.

Així les gastaven a la dècada dels trenta, objecte de l'estudi d'aquest treball que geogràficament se circumscriu a una localització molt concreta: els barris de Sants, Hostafrancs i La Bordeta de Barcelona.

El 'Somni' del títol es refereix a totes les il·lusions que es van alliberar amb la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera i la proclamació de la República. El 'Silenci' del títol fa referència a que al final va guanyar el guàrdia civil de la foto de la portada. 


1931 Carrer Creu Coberta - Proclamació de la República
 

Època terriblement convulsa la dels trenta, i a segons quins llocs com Sants, Hostafrancs i La Bordeta, amb característiques pròpies que encara la feien més salvatge, si és que això era possible. En aquests barris estaven representats tots els corrents polítics del moment i cal recordar que en aquells dies de corrent polític 'moderat' no n'hi havia cap. El 'civilitzat debat parlamentari' o bé no existia o bé estava situat en una òrbita absolutament allunyada de la del ciutadà del carrer.

Les coses es 'debatien' a base de linxaments a les cantonades; incendis de mansions i fàbriques dels potentats del barri; trets des del campanar de l'església de la Plaça Màlaga (avui Plaça Bonet i Muixí) fets pel capellà, que amb un arsenal bastant apanyadet pel que sembla, es dedicava a defensar els 'valors eterns'; empenta al capellà de l'església per a accelerar la seva reunió amb el Senyor i posterior confiscació del sant arsenal; intent d'erradicació dels Hermanos Maristas instal·lats a Sants (sense èxit perquè al final de tot això, recordem-ho, va guanyar el guàrdia civil de la portada del llibre), etc; si algú que viu al carrer de Premià o al carrer de Riego o a la Plaça Osca, està llegint això, el convido a imaginar com seria d'entretingut que els col·legues del guàrdia civil de la portada el bombardegessin amb obusos des de la Plaça Espanya i encertessin. Doncs bé, no estic parlant d'una situació hipotètica, això va passar de veritat; i és que als treballadors de Sants, quan es decidien a mobilitzar-se, no se'ls aturava fàcilment.

1936 - Sta Maria de Sants, des de la plaça Ibèria


És clar que no només de barbaritats vivia la població del barri. Durant els anys trenta el moviment associatiu, les cooperatives, els canvis de fons en l'estructura social i laboral, l'educació, l'esport, els ateneus etc. van viure autèntiques revolucions; malauradament amb la guerra civil - ja saben, la que van guanyar els col·legues del guàrdia civil de la portada- tot va acabar reduït a cendres.

1933 - Carrer de Sants amb Carrer Riego
Ateneu Enciclopèdic Sempre Avant


De tot això parla aquest monogràfic que, efectivament, és molt aprofitable. Ara bé, cal que els potencials lectors tinguin present que malgrat que en aquest treball es tractin temes que són bastant, diem-ne, 'universals', geogràficament se centra en una localització molt concreta; dit d'una altra manera: si vostè, lector, és de Sants, Hostafrancs o La Bordeta li pot treure molt de suc a aquest llibre; en canvi, si vostè és de més enllà de la Plaça Espanya "i territoris d'ultramar", possiblement no li resultarà tant atractiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada