dilluns, 9 de setembre del 2019

EL DIRECTOR

Títol original: El Director
Autor: David Jiménez
Editorial: Libros del K.O.
Any primera edició: 2019

El 'Director' del títol és el propi autor, el sr David Jiménez, que va ser director de "El Mundo" entre abril de 2015 i maig de 2016.

"El Mundo", per a tots aquells que no ho sàpiguen -no per ignorància, sinó perquè hagin tingut la sort de no llegir-lo- és un pamflet pretesament disfressat de diari. Altres pamflets de mena similar i prou coneguts són, per exemple, ABC, La Razón o El País. Aquests libels no són d'ara, no es pensin, ja existien en època del generalito Paco però es deien d'una altra manera: Arriba, El Alcázar, Ya, Solidaridad Nacional, Pueblo... l'únic que ha conservat el seu nom i sempre s'ha dit igual és l'ABC, que històricament ha donat suport, entre d'altres, al règim alemany durant la Primera Guerra Mundial (1914-1918); a la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930); a la dictadura del generalito Paco, naturalment (1939-1975); als senyors Adolf i Benito durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945); i ja posteriorment a curioses associacions com Alianza Popular, Partido Popular, Ciudadanos o Vox, és a dir tot això que també existia abans però que es deia "Movimiento Nacional" (aquells de vostès que no tinguin prou edat, consultin si us plau una enciclopèdia)

A "El Director", el sr Jiménez explica que li van proposar ser director de "El Mundo", i que la cosa li va estranyar una mica perquè ell de fet era un corresponsal en terres infidels i perilloses i no en tenia ni idea de què implicava una feina de despatx i de relacions públiques com la que li estaven oferint. Naturalment la va acceptar perquè no es pot negar que era tota una oportunitat de conèixer nous mons i tal... fins que es va acabar adonant de que havia anat a parar a una mena d'abocador ple d'hipocresies, punyalades per l'esquena, pressions immorals i altres meravelles semblants que feien que les antigues terres infidels i perilloses on havia estat treballant abans semblessin el paradís terrenal.

És a dir, que figura que el senyor Jiménez es va adonar aleshores de que determinada premsa és un femer al servei dels seus amos polítics, que al seu torn estan al servei dels amos econòmics, que en definitiva fan servir els diaris per a manipular descaradament a la població en general per tal d'orientar-la a favor seu a l'hora, per exemple, de votar, i per tant a l'hora de fer veure que es torna a repartir el pastís del poder que en realitat seeempre acaba a la boca dels mateixos.

El sr Jiménez preten fer-nos creure que ell això no ho sabia, és a dir que no sabia el que un servidor de vostès, sense ser periodista i ni tan sols un trist 'influencer' del YouTube sí que sabia simplement pel fet de tenir ulls a la cara per a veure allò que és evident.

El sr Jiménez també diu en el seu llibre que pretenia fer de "El Mundo" un diari seriós i imparcial. Francament, o el sr Jiménez és molt ingenu o bé pretén mentir i manipular ell també al públic en general per a aconseguir que es compri el seu llibre, amb el valuós ajut d'una gran tasca de promoció que s'ha fet en determinats medis de comunicació, tot s'ha de dir. Si un dels objectius era aquest jo he de deixar constància de que amb mi ho ha aconseguit plenament. Felicitats.

"El Mundo" no podrà ser mai un diari seriós ni imparcial; amb prou feines podrà ser mai un diari. "El Mundo" és de dretes perquè els seus amos són de dretes econòmiques i polítiques descarades, igual que l'ABC, La Razón o El País. La imparcialitat, en política, economia o sociologia no existeix. És com la cronologia del món dit 'occidental', que pren com a referència la creença de que va existir un senyor que es deia Crist. En el temps, els fets se situen abans de Crist o després de Crist, no hi ha cap altra possibilitat. O ja hi havia Crist o encara no n'hi havia. No existeix l'any zero. Mai no ha existit l'any zero. Per això l'any 2000 pertany al segle XX i no al XXI.

Igualment en política, economia o sociologia la imparcialitat, el centre o l'equidistància no existeixen en absolut. No existeixen. Qui diu que és de 'centre' menteix: és descaradament de dretes però prefereix no dir-ho. Qui diu que és de centre-dreta menteix encara més; és com el que diu que és de centre, però una miqueta més desacomplexat. I qui diu que és de centre- esquerra simplement t'està deixant anar un oxímoron, així de clar (qui ho necessiti, que torni a consultar l'enciclopèdia, si us plau, sense manies).

En fi, el llibre s'acaba amb el sr Jiménez destituït del càrrec... i escrivint un llibre que es diu "El Director". Vinga, vinga, no em diguin que els estic arruïnant el final, perquè segur que ja se'l figuraven.

I ara, la pregunta habitual. Llibre aprofitable? Sí, perquè no?. Llibre sorprenent? En absolut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada