diumenge, 30 de desembre del 2018

JO TAMBÉ CANTAVA L'ESTACA

Títol original: Jo també cantava L'Estaca
Autor: Josep Maria Bunyol
Editorial: Ara Llibres
Any primera edició: 2018

Si vostè ha nascut (i ha viscut) a Catalunya a partir de 1975 aquest llibre li semblarà marcià i no li dirà gran cosa. Si vostè va néixer (i ha viscut) a Catalunya abans de 1950, possiblement aquest llibre li sembli una curiositat antropològica.

Però si vostè va néixer a la dècada dels 50s i va viure a Catalunya durant els següents trenta anys aquest llibre és "El Seu Llibre". En el moment en que comenci a llegir-lo vostè perdrà el control del temps i la realitat; és el llibre qui el tindrà, com passava a la sèrie dels anys seixanta "Rumbo a lo desconocido" (The Outer Limits, 1963-1965).




De cop i volta, pàgina rere pàgina vostè veu com li retorna tota la seva infància i la seva adolescència sense poder fer res per a evitar-ho. En realitat no triga a adonar-se que no vol fer res per a evitar-ho.

És la vida quotidiana barrejada amb la política, la societat i la televisió. I és que a Catalunya, durant els anys seixanta i setanta la vida quotidiana era això, política, societat i televisió, les dimensions polítiques, socials i televisives que ens volien fer creure, les que ens crèiem, les que no ens crèiem i les que no teníem més nassos que empassar-nos, tant si ens les crèiem com si no.

Ha passat molt de temps, i tot i així qui va viure la seva infància i adolescència a Catalunya durant els anys 60s i 70s es pensa que ho recorda tot de manera clara i diàfana, però no. Llegint aquest llibre s'activen coses a la memòria que fan retornar cinquanta anys enrere d'una manera tan vívida que sembla impossible. Sí, la màquina del temps s'ha inventat, i és aquest llibre. Però només per a un col·lectiu molt determinat. Si vostè cantava L'Estaca durant els anys 70, poc després que Lluís Llach la composés (1968), llegint aquest llibre descobrirà que també cantava altres 'composicions' que la memòria, segurament per qüestió d'higiene mental s'ha encarregat d'enterrar fins avui, com per exemple el tema d'una sèrie italiana -bastant infumable, la veritat- que es deia Sandokan.




I una altra cosa que costa de creure: que aquesta màquina del temps en forma de llibre l'hagi inventat algú, el senyor Josep Maria Bunyol, que va néixer l'any 1975 ¿Com és possible que aquest senyor hagi connectat d'una manera tan vívida amb una època que ja no era la seva, però com si ho fos? La meva més rendida admiració vers el senyor Bunyol.

Llibre aprofitable? Si vostè va néixer a la dècada dels 50s i va viure a Catalunya durant els següents trenta anys, aquest llibre no només és aprofitable, és imprescindible. I si vostè prové d'una altra franja de l'espai-temps, no sabria dir-li...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada