divendres, 30 de novembre del 2018

L'ASSASSÍ QUE VA SOMIAR AMB UN LLOC AL CEL

Títol original: Mördar Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)
Autor: Jonas Jonasson
Editorial: Catedral
Any primera edició original: 2015
Any primera edició per Catedral: 2016

Abans que res, la inevitable nota sobre el títol original: la traducció de "Mördar Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)" és "Anders l'Assassí i els seus amics (així com un i altre)". Ni 'somiar', ni 'lloc', ni 'cel' ni res que se li assembli. Misteris editorials.

El senyor Jonasson és el mateix que a l'any 2009 va escriure allò de "L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra". Sobre aquest llibre anterior ja vaig opinar en el seu moment que no em semblava una meravella, però entretingut sí que era, i aprofitable també.

Doncs bé, sis anys després el senyor Jonasson publica aquesta història d'Anders l'Assasí i els seus amics, amb la que aconseguix no-superar la de l'avi centenari sinó tot el contrari. El cert és que aquesta vegada no li veig gaire ni la meravella, ni l'entreteniment ni l'aprofitament (igual que en el títol original no apareix ni 'somiar', ni 'lloc', ni 'cel')

"Anders l'Assassí i els seus amics..." és una novel·la potser una mica astracanosa, amb situacions agafades pels pèls i explicades d'una manera tirant a insulsa. Sembla ser que els suecs se'n surten millor quan fan de psicòpates de novel·la negra que quan proven de caure en gràcia. O és que a la meva genètica mediterrània no li arriba el sentit de l'humor suec, ves a saber. I la veritat és que no sé què més dir.

Llibre aprofitable? Doncs mirin, jo els diria que si tenen algua altra cosa per a llegir no s'ho pensin gaire.

Coberta de l'edició original


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada