divendres, 19 de febrer del 2016

SU HERMANO CAÍN

Sèrie Monk nº 6

Títol original: Cain His Brother
Autor: Anne Perry
Editorial: Zeta Bolsillo
Any primera edició original: 1995
Any primera edició a Zeta: 2012

Any 1859. Comença la construcció del Canal de Suez, que duraria deu anys. Charles Dickens publica “Història de dues ciutats”. S'acaba la construcció de la torre del Palau de Westminster i es posa en marxa el Big Ben. Charles Darwin publica “On the Origin of Species”. Monk segueix amnèsic. I Hester Latterly s'entreté cuidant víctimes d'una epidèmia de febre tifoide en un dels suburbis més degradats de Londres.

Novel·la de contrastos, al més pur estil de l'autora. Com sempre, Anne Perry contraposa les condicions de vida dels barris benestants de Londres front a les condicions de no-vida dels seus suburbis miserables. També contrasta la situació precària de la dona front a la dominant de l'home, amb independència de la classe social o qualsevol altre condicionant.

I aquest cop contraposa també Caín i Abel, o, en la seva versió, Caleb i Angus. No cal dir que el tema no és nou: allò del germà bo i el germà dolent, o si la frontera entre el blanc i el negre és tan clara com se sol dir o pensar.

Tot i així, malgrat que el tema no sigui nou, la senyora Perry el planteja de manera prou interessant i hàbil, i el final, encara que no sigui cap paradigma d'originalitat, està ben resolt.

Llibre aprofitable, entretingut i interessant malgrat que la senyora Perry, tot s'ha de dir, potser ha relliscat una mica en posar en boca de determinats personatges unes teories psicològiques que, si bé son versemblants a l'hora d'explicar els fets que ella mateixa planteja, a l'any 1859 no era possible encara que se li acudíssin a ningú i encara menys que ningú les verbalitzés per a explicar o justificar res. Freud tot just tenia tres anyets.

FOTOS CONTEXTUALS


Ferdinand de Lesseps fa el primer forat del Canal de Suez

A punt d'engegar el Big Ben

Charles Darwin a l'època

Primera edició de 1859

********************************


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada