dimecres, 12 de desembre del 2012

LA CONJURA DE LOS IMPORTANTES

Títol original: La Conjuration des Importants
Autor
: Jean d'Aillon
Editorial: Alianza Editorial
Any primera edició original: 2005
Any primera edició per Alianza Editorial: 2012


Aquest és el tercer llibre de la cronologia de Louis Fronsac. L'acció transcorre entre 1642 i 1643 i el protagonista té trenta anys acabats de fer. Al final d'aquest comentari podran trobar el llistat cronològic complet (fins ara, any 2012) de la sèrie de Louis Fronsac.

Ens trobem amb una història que és la continuació immediata de "Le Mystère de la Chambre Bleue - El Misterio de la Cámara Azul". Richelieu acaba de passar a "millor vida" -de la qual cosa sembla que se n'alegra tothom- i les conspiracions per a controlar el Palau del Louvre es tornen a disparar implacablement.

Una de les primeres víctimes és, ara sí, el rei, Lluís XIII. En la novel·la anterior Lluís XIII se n'havia lliurat de fondre's amb el cosmos abans que Richelieu, simplement perquè els conspiradors eren bastant ineptes, però la seva sort no podia ser eterna. Deixa vídua, Anna d'Àustria, que es converteix en regent en nom del nou rei, qui malgrat que a hores d'ara només tingui cinc anys ja mostra tot un caràcter. De fet la criatureta ja es refereix a sí mateix com a Lluís XIV abans que s'hagi mort el XIII, i el seu pare es veu obligat a dir-li "encara no, maco". 

La Conjuration des Importants és, certament, una història de conspiracions bastant retorçades per a veure qui es feia amb el poder un cop eliminat el rei, però no és només això. Jean d'Aillon ha escrit tot un tractat d'usos i costums urbans domèstics de l'època. Descriu el dia a dia quotidià amb tal naturalitat que hom està temptat de creure que d'Aillon s'ha transportat en el temps, ha vist, i després ha tornat i ha descrit.

I llegint el que descriu el senyor d'Aillon, tant pel què fa a vida quotidiana com a, diem-ne, el paisatge urbà, a un no li queda cap desig de fer ell mateix un viatge en el temps i aparèixer en el París de 1642 (i encara menys en un dia de pluja, quin horror!)

En definitiva, llibre molt aprofitable per la història que explica (només parcialment fictícia) i per la impagable fotografia de l'època.




  ADDENDA: LA CRONOLOGIA LOUIS FRONSAC

La següent llista de llibres està presentada en funció de l'edat del protagonista, no de l'ordre en què els ha escrit l'autor. Si el llibre ha estat traduït al castellà se n'indica també el títol en aquest idioma.

1624 (12 anys) - Les ferrets de la reine (Los herretes de la reina)
 
1642 (30 anys) - Le mystère de la chambre bleue (El misterio de la cámara azul)
 
1642 (30 anys) - La conjuration des Importants (La conjura de los Importantes)
 
1643 (31 anys) - La conjecture de Fermat (La conjetura de Fermat)
 
1644 (32 anys) - La lettre volée (dins del llibre "L'Homme aux rubans noirs")
 
1644 (32 anys) - L'héritier de Nicolas Flamel (dins de "L'Homme aux rubans noirs")
 
1645 (33 anys) - L'Exécuteur de la Haute Justice
 
1646 (34 anys) - L'Enfançon de Saint-Landry (dins de "L'Homme aux rubans noirs")
 
1646 (34 anys) - Le maléfice qui tourmentait M. d'Emery (dins de "L'Homme aux rubans noirs")
 
1646 (34 anys) - L'enigme du Clos Mazarin
 
1647 (35 anys) - La Confrerie de l'Index (dins de "L'Homme aux rubans noirs")
 
1647 (35 anys) - Le secret de l'enclos du Temple
 
1649 (37 anys) - La malédiction de Galigaï
 
1659 (47 anys) - L'enlèvement de Louis XIV, précédé de Le Disparu des Chartreux
 
1661 (49 anys) - Le bourgeois disparu
 
1663 (51 anys) - Le forgeron et le galérien
 
1669 (57 anys) - Le dernier secret de Richelieu


Notes:

El títol complet del llibre "L'Homme aux rubans noirs" és: "L'Homme aux rubans noirs ou les enquêtes de Louis Fronsac sous la régence d'Anne d'Autriche".

Existeix també un llibre que es diu "La vie de Louis Fronsac, Chevalier de Saint-Louis et Marquis de Vivonne" publicat l'any 2006, pretesa edició facsímil prologada per Jean d'Aillon d'un pretès original de 1709 escrit pretesament per la pretesa fillastra de Louis Fronsac.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada