dijous, 13 de setembre de 2012

GOMORRA

Títol original: Gomorra
Autor:
Roberto Saviano
Editorial: Debolsillo
Any primera edició original: 2006


Posem una trilogia de pel·lícules més que famosa: "The Godfather".
Ara posem que llegim el llibre "Gomorra" i després tornem a veure la famosa trilogia de pel·lícules.
Resultat: ens adonem que "The Godfather" no és una trilogia de pel·lícules; és un documental en tres parts.

Al senyor Saviano li va tocar nèixer a Nàpols l'any 1979 i conforme va anar agafant consciència personal va anar descobrint que en realitat no havia nascut a Itàlia sinó en una mena d'univers paral·lel que oficialment es troba en territori italià però que és un Estat en sí mateix, sense fronteres i amb lleis pròpies; tan pròpies que qui no aconsegueix escapar d'aquest Estat paral·lel corre un gran perill de convertir-se en un esclau seu més i amb una esperança de vida sobtadament escurçada, sense que l'estat oficial hi pugui fer res. A la regió de Nàpols l'expressió "estat oficial" s'escriu amb minúscules. L'Estat amb majúscules és la Camorra o, com prefereixen dir-ne actualment els camorristes, "el Sistema".

Tot passa pel Sistema, des de l'alta costura fins al reciclatge de residus -nuclears inclosos- passant per l'especulació immobiliària a escales impensables (Berlusconi va començar així, però a Milà) i per altres milers de mercaderies, sense exceptuar el tràfic de persones (una altra mena de mercaderia, en definitiva).

Les descripcions que fa Saviano són terribles, no perquè siguin especialment crues sinó perquè reflecteixen la realitat, una realitat tan despietada que és molt difícil pair-la.

El senyor Saviano no la va poder digerir i va escriure aquest llibre; per això ara (en el moment d'escriure aquesta ressenya, qui sap si d'aquí a un any seguirà essent així) viu sota constant protecció policial. 

Si vostè conserva encara un bri d'innocència i no la vol perdre, no llegeixi aquest llibre. Si ja l'ha perdut, no li ve d'aquí: llegeixi el llibre, és aprofitable.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada