dijous, 23 de desembre del 2021

BOX HILL

Títol original: Box Hill
Autor: Adam Mars-Jones
Editorial: Planeta (Temas de hoy)
Any primera edició original: 2020
Any primera edició per Planeta: 2021

És una història curta -150 pàgines- i peculiar. Com el seu autor, que també ho és molt de peculiar. Adam Mars-Jones ja tenia el manuscrit llest per a publicar-lo a finals dels anys 90, però va decidir "congelar-lo". Tenia una filla en edat escolar i va pensar que si els pares dels seus companys d'escola descobrien que ell havia escrit una cosa com aquesta, la seva filla podria sortir-ne socialment perjudicada.

I sí, la veritat és que "Box Hill" no és un relat gens convencional. Ja a les primeres pàgines vaig quedar impactat, tant pel llenguatge com per la situació que se m'estava descrivint. Abans d'arribar a la pàgina vint ja m'havia plantejat si calia continuar, o bé era millor desar el llibre i escollir-ne un altre. Afortunadament vaig decidir seguir, cosa de la que no me'n penedeixo gens.

Una relació entre dos. Un dominador i un sotmès. La relació sorgeix de cop i volta, sense més. No ha estat imposada, tampoc ha estat pactada. És, i ja està. Arriba a durar anys sense que ningú la qüestioni.

Algú la podria descriure com una relació sado-masoquista, però crec que veure-ho així seria fer-ne una reducció fàcil i injusta. D'altra banda penso que, com sól passar, el dominant necessita del dominat, i per tant el propi dominant té un punt (o més que un punt) de dominat. Pel que fa al dominat, amb la seva submissió exerceix un domini (penso que evident) sobre el pretès dominant. És a dir, res no és ni blanc ni negre.

El context també té el seu punt: la família d'un d'ells, els amics de l'altre. Aquests universos no estan interconnectatas ni tampoc semblen imprescindibles, però sense ells no hi hauria història.

Si creuen que el que he escrit fins aquí és críptic i que no s'entén gaire, van pel bon camí. Un dels protagonistes, que també n'és el narrador, tampoc entén moltes coses però això no el fa perdre el son. Potser és millor viure la vida que entendre-la.

Llibre aprofitable? doncs depèn; és una d'aquelles històries que poden causar fascinació sense que hom sàpiga per què (és el meu cas), o bé que fan que hom es pregunti per quina raó s'ha arribat a publicar una estupidesa semblant. Vostès mateixos.

 

El senyor Mars-Jones (nascut l'any 1954)


Coberta de l'edició original (2020)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada