dijous, 20 de juny del 2013

UNA BREVE HISTORIA DE CASI TODO

Títol original: A short history of nearly everything
Autor:
Bill Bryson
Editorial: RBA
Any primera edició original: 2003


Ens trobem davant d'un dels pocs casos en què el títol realment descriu el contingut. No deu ser fàcil conviure amb el senyor Bryson, un home que aparentment sap de tot (i "tot" vol dir "tot") i no es molesta en dissimular-ho, sino tot el contrari. Fa la impressió de què no pots obrir la boca sense trobar cap tema que, d'una manera o altra, ell no hagi explorat.

En aquest llibre Bryson comença felicitant-nos efusivament pel fet d'existir. Ens diu, més o menys, "tens sort d'estar llegint aquest llibre perquè això vol dir que existeixes, però no perdis de vista que en realitat existeixes purament per accident; de fet, tenint en compte com són les coses en aquest univers, tu no hauries d'existir". Gràcies. Moltes gràcies. No sap com m'ha animat vostè el dia.

I a partir d'aquí el senyor Bryson ens guia, en una mena de tour recreatiu, pels camins de la descoberta del sistema solar, els procediments per a mesurar i pesar la Terra (calia?), el coneixement de les partícules de les partícules de les partícules que formen els àtoms, l'orígen de l'univers, el dubte (mira tu!) de si hi ha un univers o en realitat n'hi ha més, el dubte encara més terrorífic de, cas que hi hagi un o més universos, on és o on són?...

I tot això en un espai d'unes sis-centes quaranta pàgines, annexos inclosos. És a dir, ho explica "tot" en un espai imprès ridículament breu! Això és capacitat de síntesi!

Bé, en realitat el que fa el senyor Bryson és encetar un tema (el dels àtoms, per exemple) i a partir d'aquí deixar-se anar, i xerrar i xerrar i navegar i navegar fins a arribar a un altre tema, i d'aquest a un altre i etcètera...

Naturalment el llenguatge que usa el senyor Bryson és prou assequible com per a que els analfabets científics com jo mateix puguem seguir el fil de les coses que pretén explicar; fins i tot, arribat a cert punt de determinades explicacions, no té cap mania en dir-nos que és inútil, que no ho entendrem i que per tant "ho deixa aquí". Tot un detall.

És dubtós que pel fet de llegir aquest llibre vostè és torni més savi, ja li ho dic ara; d'altra banda, però, segurament passarà estones entretingudes, i sobretot causarà una sensació inenarrable en les reunions socials quan expliqui a la resta de convidats i fins i tot als amfitrions per què és del tot impossible fer un mapa a escala del sitema solar que sigui mínimament decent i manejable. No, no ho explicaré aquí; si ho volen saber, consultin el llibre.